Mode Inspiratie

Datum: 09-10-14

Categorie: Fashion News, Overig, Styling Advies

Mode Inspiratie

Een eigen stijl maakt iemand interessant, mysterieus of bijzonder en maakt je nieuwsgierig naar de inhoud. Je wilt meer van deze persoon weten, wat zou hij of zij in het dagelijks leven doen? Je kunt ook juist mensen iets meer op afstand houden, handig in de zakenwereld bijvoorbeeld.
Dit is een keuze die je zelf maakt. Zo ga je doordeweeks bijvoorbeeld voor een serieuze zakelijke stijl, terwijl je in het weekend voor een meer losse en comfortabele stijl kiest. Beide kunnen heel goed in je eigen stijl gedragen worden.

Mode bestaat al heel lang. Vroeger had alleen de adel prachtige kleding aan. De ‘gewone mens’ droeg simpele kleding in grauwe tinten. Hierdoor kon je heel duidelijk aan de kleding zien in welke sociale klasse iemand zat en welke positie hij of zij in de maatschappij had.
Tegenwoordig hebben veel mensen, afgezien van werkkleding of kledingvoorschriften in religies, totale vrijheid in wat ze willen dragen.

Er worden veel nieuwe trends voorspeld door trendwatchers en modehuizen, zij werken bepaalde trends uit in hun collectie. Vroeger werden deze trends voorgeschreven door modehuizen en opgevolgd door veel mensen. In deze tijd zie je dat het veel meer aan het straatbeeld, de financiële staat van een land en bij de media ligt welke nieuwe trends worden gemaakt of gevolgd.

Om mij heen zie ik steeds meer mensen kiezen voor een eigen stijl. Ze voelen de vrijheid om zich te kleden in kleding waar zij zich het beste in voelen. Sommige trends worden nagestreefd, andere niet en er zijn zelfs mensen die helemaal geen trends meer nastreven (alhoewel dit ook vaak weer staat voor een trend).
Ik zelf heb een liefde voor mode en persoonlijke stijl en hierbij dus ook de trends. Ik vind het heel boeiend dat de mode samenhangt met de tijd waarin we leven met alle factoren die daar bij komen. Bijvoorbeeld dat in tijden van crisis de hoogwaterbroek en het winkelen in tweedehands winkels en kringlopen weer terug kwam, of de grote baarden en het lange haar bij mannen. De trends zie je niet alleen in kleding, maar ook in de architectuur. Achter elke trend zit een bepaalde reden en sociaal gedrag, zelfs taalgebruik. Fascinerend!

Ik vind het jammer dat ik in stijladviezen vaak tegenkom dat mensen de totale vrijheid voor het kiezen van hun eigen stijl (nog) niet voelen. Veel van deze mensen zijn bang voor wat de omgeving ervan zal zeggen, vastgeroest in een stijl waar je de meerderheid in je omgeving tevreden mee zal houden. Als je erover nadenkt is dit ongeveer hetzelfde als wanneer je probeert na te streven door iedereen aardig gevonden te worden. Onmogelijk!

Gelukkig is daar de voorspelling van een nieuw tijdperk. A New Era. Een enorme zwaai in de manier van denken en doen, leven vanuit puurheid, samenwerken boven ‘alles alleen doen’, misschien zelfs een derde industriële revolutie?! Wie weet. Dit is in ieder geval hét moment om voor jezelf te kiezen. Ik krijg er al helemaal kippenvel van!